sreda, 14. marec 2012

Smučanje je zakon!

Če me srečate na ulici, sigurno ne bi nikoli pomislili, da sem neka blazna navdušenka nad športom. Saj generalno gledano niti nisem, ampak smučanje me pa vsako leto prevzame, pa čeprav sama ne smučam že zadnjih šest let. Če me vprašate zakaj, je odgovor: ne vem. Res ne. Enostavno me potegne noter in komaj čakam vsako tekmo posebej. Kljub temu da naši smučarji (govorimo o moških) niso preveč uspešni, to ni nobena ovira. Pač navijamo za Kosteliča :) Pri ženskah je seveda drugače, imamo Tino Maze in s svojimi vrhunskimi rezultati te še bolj pritegne in potem ne samo, da uživaš ob gledanju, pač pa zraven še malo nohte grizeš, seštevaš točke ... Zabavno je!
Sedaj, ko gre sezona h koncu in ko bom videla samo še po eno tekmo v posamezni disciplini, sem prav žalostna in ugotavljam, kako hitro gre čas, da je že kar konec sezone. No, ljudje v moji okolici so precej srečnejši, saj vedo, da bo za nekaj mesecev spet mir pred mano :)

Ob tem sem seveda vedno jezna na vse negativce, predvsem na tiste, ki bodo na primer Lindsey Vonn podpirali ne glede na to, ali zmaga ali odstopi, medtem ko je naša Tina `največja luzerka´, če odstopi ali ni med top 3. Težko si ves čas na vrhu. Lindsey to uspeva in prepričana sem, da bi tudi Tini, če bi imela tako podporo države in matičnih klubov. Da je Slovenec (dajmo se spomnit, kako majhna država smo!) med top 3 v svetovnem merilu - pa to je ja menda nekaj fenomenalnega!?
Podporo matičnih klubov si zasluži vsak tekmovalec. Seveda so potrebni kompromisi z obeh strani in ne rečem, da ima Tina s svojo ekipo vedno prav. A mislim, da bi ji zveza morala stati ob strani in jo podpirati, saj nam konec koncev odlično promovira državo. Grozno mi je, kako se športnike ves čas pljuva, v trenutku, ko prejmejo odličje, pa se jih kuje v zvezde in si seveda lasti vse zasluge.

No, smučanje je smučanje. Mnogo manj me pritegne biatlon. Pravzaprav se mi to zdi eden najbolj dolgočasnih športov za spremljanje preko televizije. Ampak tudi tam navijamo za naše. In vesela sem, da Fak tekmuje za Slovenijo, če že leta in leta trenira z našo reprezentanco in so naši ljudje krivi za njegove uspehe. Že olimpijska kolajna bi v resnici morala biti naša. Vseeno obstajajo ljudje, ki ga ne sprejemajo in nanj še vedno gledajo kot na tujca, pa ne vem, zakaj jim gre to v zobe. Po slovenski kulturi sodeč bi morali biti veseli, da se lahko kitimo `s tujim´ zlatom. Ampak to so verjetno tisti, ki pričakujejo odlične rezultate Valenčiča v smuku in Šporna v slalomu*.


(* Opomba za vse, ki ne veste, o čem govorim: Valenčič v smuku sploh ne tekmuje, ker je pač slalom njegova osnovna disciplina, v kateri je tudi sposoben nanizati dobre rezultate. In podobno velja za Šporna: v slalomu ne tekmuje, pač pa je precej boljši v smuku).

Mogoče še to: Tina nas je malce razvadila s svojimi fantastičnimi rezultati. Moramo biti malo objektivni in realni. Pri moškem smučanju smo v zadnjih letih lahko veseli že, če se uvrstijo v trideseterico. Če pridejo med najboljših 10, je to že pravi razlog za veselje. Popolnoma v vrhu pač ne moremo biti vedno in povsod.

Ni komentarjev:

Objavite komentar